B I O G R A F I J A TODORA KOMAZECA NARODNOG SVIRAČA

Todor Komazec--- Komazec Todor (1934. - 2003.), rođen je u Žegaru, općina Obrovac (Bukovica), Republika Hrvatska. Rođen je u porodici koja se tradicionalno stoljećima bavi izradom narodnih glazbenih instrumenata te sviranjem istih.
Osim što su izrađivali lijepo rezbarene instrumente, posebno se pazilo da ti instrumenti kvalitetno sviraju.
Narodni majstori iz toga kraja koji su uglavnom iz jedne obitelji KOMAZEC (zaseok Gradina ) svoje su instrumente prodavali u Obrovcu, Benkovcu, Zadru, Kninu, Drnišu i drugdje.

--- Uz stočarstvo i poljoprivredu to su bili prihodi od kojih su stoljećima preživljavali u kršnoj i siromašnoj Bukovici. Majstori su generacijama usavršavali svoj zanat, prenosili ga s koljena na koljeno, i zadržali ga u svojoj porodici kao zaštitni znak. Sve glazbene instrumente i ostale suvenire izrađivali su samo ručno bez ikakvih strojeva tako da je to izvorni i unikatni način izrade tih instrumenata. Zadržani su stari izvorni nazivi instrumenata i njihovih dijelova.

--- TODOR KOMAZEC-MARKAN kao mlad nasljeđuje taj zanat od svoga oca također Todora starog vrsnog i u cijeloj Bukovici poznatoga majstora dipala i svirala. Tako Todor svoje prve instrumente izrađuje sa 15 godina. Osjetivši čar rezbarenja i svirke odlučuje živjeti u tom kraju i cijeli život posvetiti izradi svojih glazbenih instrumenata.

--- Kao mlad i nadaren vrlo brzo se izdvaja od ostalih i postaje najbolji svirač i majstor za rezbarenje takvih glazbenih instrumenata. Vrlo rano postaje suradnik mnogih muzeja za narodnu umjetnost i etnologiju. Danas se njegovi instrumenti nalaze u muzejima u Zadru, Zagrebu, Beogradu, Oslu te u Njemačkoj, Australiji, SAD-u i mnogim drugim zemljama. Nastupa na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu od 1967 godine.

--- Hrvatska televizija kao i druge TV kuće snimile su mnogo priloga o izradi njegovih glazbenih instrumenata i načinu sviranja. Snimnjeni materijali nalaze se i u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Todor je postao član društva glazbenih radnika Hrvatske "Cratia-concert" u Zagrebu. Nastupao je sa KUD " LADO" iz Zagreba te gostovao na mnogim festivalima. Todor je posebno usavršio sviranje na diplama bez mješine, i to bez prekida za uzimanje zraka što je jedinstven slučaj.

--- Nastupao je sa mnogim kulturno-umjetničkim društvima u više evropskih zemalja u narodnoj nošnji Žegara.